Dobra restauracja z włoskim jedzeniem
Chcesz dobrze zjeść? Wśród licznych wariantów, jakie proponuje kuchnia europejska na atencję zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Otóż z tego powodu, że włoska kuchnia to kalejdoskop smaków, połączeń i spora dawka zdrowia.
Charakterystyczne włoskie potrawy
Standardowemu Polakowi restauracja włoska, łączy się prawie zawsze z makaronem i pizzą i czasem z owocami morza. Podczas gdy włoskie gotowanie to również takie smakołyki jak słodkie desery czy oliwki.
Klasyczne potrawy włoskie
Makarony to podstawa kuchni włoskiej. Włosi przyrządzają pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wymyśleć składniki których nie da się dodać do tej potrawy. o restauracji Ryby, szeroki wybór mięs, np. wieprzowe czy dziczyzna i przeróżne przyprawy, powodują, że makarony można jeść każdego dnia.
Kolejnym klasycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch lecz z Grecji. Znana jest jednakże jako włoska potrawa. Dobra włoska pizza to cienkie ciasto oraz mała ilość składników. Najprostsza jej wersja to margharita z serem. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być szczupły.
Włoskie jedzenie to coś więcej niż tylko pizza i pasta. To też canelloni, gnocchi, piada oraz liczne desery – takich jak granita czy panna cotta. Odwiedzając restaurację włoską nie można nie skosztować wina czy wspaniałych serów- ricotty, mozarelli lub grana padano.
Zobacz film