Kraków- nie jedynie zabytki, jednak też przepyszna kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych i najbardziej bogatych w tradycję lokalnych miast – nie da się kłócić z tym sformułowaniem. Jednakże stolica Małopolski to nie jedynie Wawel oraz piękne zabytki – to również sztuka kulinarna i regionalne dania i produkty, z jakich słynie Kraków. Wielu podróżników zdaje się nie pamiętać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, albowiem krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, zwłaszcza, gdy gra toczy się o dania oraz regionalne produkty.

dobra restauracja w Krakowie

   

Lokalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez doskonałych produktów. Kraków słynie w głównej mierze z zdumiewającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Dużym powodzeniem cieszy się także masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te produkty wielokrotnie tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.

Sztuka kulinarna Krakowa – lokalne dania i potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w ogrom wyśmienitych regionalnych produktów – podróżnicy zazwyczaj wyszukują gotowych dań, które za pomocą wrażeń kubków smakowych opowiedzą tradycję kulinarną stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy dań mięsnych mogą pokusić się o posmakowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej lub jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to tudzież karp w zalewie octowej bądź karp zatorski wędzony. Wielbiciele zup powinni skosztować żurek po krakowsku bądź też barszcz czerwony krakowski.
Jednak to, z czego w największym stopniu słynie Kraków w Polsce oraz na całym świecie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to frykas, jaki wolno traktować jako deserowy przysmak. Mowa naturalnie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o zarysie koła. Wyróżniają go też charakterystyczne sploty, jakie wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny mieć średnicę pomiędzy 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. Na ogół obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub ewentualnie kompozycją suszonych ziół.
Mniej wziętym, choć również uznawanym za regionalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba zaciemniona jest otrębami żytnimi – chleb ten można rozpoznać też po specyficznych pęknięciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/nasze-restauracje/the-spaghetti/   
Jak dostrzega się, Kraków stoi nie wyłącznie Wawelem oraz Sukiennicami – to też raj dla smakoszy, którzy wyszukują nowych, lokalnych regionalnych kuchni oraz artykułów, za pomocą jakich mogą o wiele poprawniej poznać Kraków oraz jego okolice.