Kawa – skąd jest i kiedy zaczęto ją pić?
Przeszłość kawy zaczyna się zapewne w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali i używali owoce kawowca. Jednak wtedy nie spożywano jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy teraz, innymi słowy pijąc oraz delektując się jej aromatem. Tamtejsi obywatele dusili owoce kawowca oraz mieszali je z solą i masłem, a samych owoców nie pielęgnowano umyślnie w rzeczowych celach, wyłącznie zbierano z jej oczywistego miejsca powstawania. Sporo stuleci w następnej kolejności, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie pozostała opracowana pierwsza metoda umożliwiająca przygotowanie nasion w taki sposób, żeby wolno było zdobyć z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie rozpoczęła rozpowszechniać się w świecie, a w takim razie jej ziarna wędrowały powoli zaczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się w następstwie tego coraz bardziej pożądanym trunkiem, zyskując coraz to bardziej na popularności i przechodząc różnorodne modyfikacje, aby uzyskać przeróżne postacie oraz smaki, jakie znamy dziś. Współcześnie większość spożywanych produktów jest dla nas niezwykle łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie potrzebuje okazałego trudu. profesjonalny sprzęt do parzenia kawy Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to niezmiernie sporadyczne przypadki. Toteż też tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje nadzwyczajnej troski podczas procesu jej uprawiania, a także porządnego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film